Petak 13. i Veliki petak

Strah od broja 13 verovato je najrasprostranjenije sujeverje u zapadnoj kulturi. Psiholozi čak imaju ime za njega: triskaidekafobija. Pogađa i inače veoma razumne ljude: Vinston Čerčil odbijao je da sedi u 13. redu, u pozorištu ili bioskopu, kao i na mestu broj 13 – u avionu. Strah od broja 13 imali su i Pol Geti i Frenklin Ruzvelt. Napoleon, takođe. Izgleda da nije zaobišao ni Kristofera Kolumba. Društvo Kolumbijana, grupa italijanskih eksperata koja izučava Kolumbov život i poduhvate, objavilo je, sredinom prošlog veka, studiju po kojoj je Kolumbo kročio na tlo zapadne hemisfere 13. oktobra 1942. Datum je, tvrdi se u studiji, naknadno namerno promenjen na 12, kako bi se izbegle „moguće negativne implikacije“.

Kada se desi da 13. dan u mesecu padne u petak, baksuzni potencijal umnožava se do beskonačnog. Petak je, naime, u judeo-hrišćanskoj kulturi natovaren s puno krivice, bola i smrti. Bio je petak kada je Eva napravila čuveni baštenski žur na kojem je servirala jabuke i vino. Bio je petak kada je Adam proteran iz raja. Umro je i bio kremiran u petak.  Petak, ali Veliki, bio je dan Hristovog raspeća.

Dakle, petak nosi simboliku iskonskog greha i Hristovog raspeća; to je dan kada su se zakazivala i izvršavala javna pogubljenja. Kada se petak poklopi s 13, pridodaje mu se simbolika broja koraka koji je osuđeni na vešanje imao da pređe do svog vešala; to je i broj niti upletenih u konopac od kojeg je vešalo napravljeno; to je broj karte koja u tarotu označava Smrt. Yorkshire Post objavio je, 1960, sadržaj ceduljice koju je za sobom ostavio perač prozora, nakon što je izvršio samoubistvo: „Da je samo pala kiša, predomislio bih se.“ Bio je petak 13.

Znam da rizikujem da ojačam nečije praznoverje, ali moram da pomenem ironičan splet okolnosti: po zakonu verovatnoće, 13. dan u mesecu češće pada u petak nego na bilo koji drugi dan. Matematika našeg kalendara je takva da se on ponavlja svakih 400 godina. Unutar tog perioda, petak 13. javlja se tačno 688 puta. Ove godine, to će biti slučaj 3 puta. „Fuck the luck“, rekao bi neko.

Pre revolucije poznate kao patrijarhat, i petak i broj 13 bili su slavljeni i povezivani sa boginjama (ženskim bogovima), srećom i blagostanjem. U tome je bilo logike. Broj 13, ako se upustimo u simboliku, može biti ženski broj: to je prosečan broj menstrualnih ciklusa tokom jedne godine; istovremeno, to je broj Mesečevih revolucija u jednoj godini; kada vas Kineskinja služi tradicionalnim kolačićima u obliku meseca, strogo će voditi računa da ih na poslužavniku bude 13; 13 je broj krvi, fertilnosti, srećan broj Velike Boginje.

Meksikanci pre Kolumba, broj 13 smatrali su simbolom regeneracije, upravo zbog asocijacija s kretanjem Meseca; drevni Jevreji primali su dečake u svet odraslih kada napune 13 godina (taj običaj inicijacije deo je i današnje jevrejske kulture).

Kad je reč o petku, brojne evropske kulture (anglosaksonska, sklandinavska, islandska…) poštovale su Majku Boginju po imenu Freya, Freia, Freyja, Fir, Frea, Frig. „Petak“ je Frig’s Day, Frigedaeg (staroengleski), Fredag (danski), Freitag (nemački). U mediteranskim zemljama, ista boginja bila je poznata pod imenom Venera (Venus); otuda u tim kulturama nešto drugačiji termini za “petak” – Dies Veneris (latinski), Vendredi (francuski), Venerdi (italijanski), Viernes (španski).

Danas je Petak 13. Živi smo, zar ne?

*Tekst izvorno objavljen 13. aprila 2012.

One comment

  1. I strah od petka 13. ima svoje ime: paraskevidekatriafobija ili frigatriskaidekafobija (http://www.skepdic.com/paraskevidekatriaphobia.html)

    Liked by 1 person

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: