LSD art

19. aprila 1943. godine, švajcarski hemičar Albert Hofman (Albert Hofmann) uzeo je 250 mikrograma novog, tada bukvalno nepoznatog jedinjenja lisergične dietilamidne kiseline. Dve decenije kasnije, jedinjenje će se proslaviti pod akronimom LSD, a Hofman će ući u istoriju kao njegov izumitelj i kao osoba koja je prva namerno tripovala.

Na ideju da namerno uzme LSD došao je nakon što je, nekoliko dana ranije, slučajno udahnuo ovu supstancu i osetio njene čudne efekte. Doza od 250 mikrograma, kako je kasnije svedočio, otvorila mu je vrata percepcije. Naknadnim istraživanjima utvrđeno je da se efekat postiže i sa 20 mikrograma.

Par sati nakon što je uzeo trip, Hofmann se biciklom vratio svojoj kući. Širom sveta, mada nezvanično, zaljubljenici u halucinogene droge i proširenu percepciju, 19. april obeležavaju kao Bicycle Day.

1960ih, LSD je počeo da caruje ulicama i klubovima većih američkih (izvesnu popularnost stekao je i u Evropi) gradova. Posebno privlačan bio je umetnicima. Izdanje magazina LIFE, od 9. septembra 1966, gotovo u celosti bilo je posvećeno umetnosti insipirisanoj halucinogenim drogama. Reportaža pod naslovom „New Experience That Bombards the Senses: LSD Art“ ovekovečila je rad grupe slikara, skulptora, reditelja, pesnika, kreativaca uopšte, koja je delovala pod nazivom USCO („the Us Company“ ili „the Company of Us“). Evo fotografija koje su objavljene uz tekst:

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

*Tekst izvorno objavljen 29. septembra 2012.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: