„To nisam ja – to je moj penis!“

Čitaoce s penisom vest bi mogla da razočara: prosečan muški reproduktivni organ ima uzbudljiviji noćni život od prosečnog muškarca. Dok ovaj drugi ulaskom u REM fazu sna postaje bezmalo katapleksičan – gotovo paralizovan usled bitno umanjenog tonusa mišića – penis upravo tada „ustaje“. Opšte poznata jutarnja erekcija, naime, tek je deo niza spontanih „buđenja“ koja se ciklično ponavljaju tokom noći.

Kako mozak prolazi kroz svoje četiri faze sna, ciklično ih ponavljajući, tako penis, na otprilike svakih 85 minuta, ulazi u erektilnu fazu koja traje nešto kraće od pola sata. Sve u svemu, 20 odsto ukupnog noćnog sna zdravog muškarca, što je u proseku nekih 90 minuta, penis je u noćnoj erekciji.

Reč je o autonomnoj reakciji, posledici rada bioloških mehanizama na koje spavač ne može svesno i voljno da utiče. Nije povezana s dnevnom seksualnom aktivnošću, tj. podjednako se događa ljudima koji redovno upražnjavaju seks i onima koji svojevoljno ili prinudno apstiniraju. Razumljivo, njena učestalost i snaga opadaju s godinama, a utvrđena je i pozitivna korelacija s nivoom testosterona, koji takođe opada kako muškarac stari.

Šta mislite, da li spontana erekcija – nešto nad čim spavač nema kontrolu – može da ga dovede u ozbiljne neprilike? Ako vam se intuitivno nameće odričan odgovor, to je samo zato što zanemarujete konfuziju koja vlada u pogledu fenomena slobodne volje i s njom povezanog pitanja odgovornosti.

Erekcija u lošem prevodu

Uzmimo slučaj dvadesetčetvorogodišnjeg heteroseksualnog Francuza koji je, 2001, verovatno ne svojom voljom, bio zvezda Godišnjeg sastanka Asocijacije istraživača spavanja Francuske. Jednog jutra, probudio se s bolnim povredama anusa. Mada se ničega nije sećao, zaključio je da je tokom noći bio žrtva silovanja. Lekarskim pregledom je i potvrđeno da su analne lezije nastale usled penetracije.

Prethodno veče mladić je proveo u kući svog heteroseksualnog gazde. Ispijali su šampanjac na obodu pokrivenog bazena i povremeno odlazili u saunu. Nakon što su shvatili da su previše pijani za plivanje i znojenje, džentlmentski nastrojeni gazda ponudio je svom mladom upošljeniku da prenoći kod njega. Gost se uputio ka sofi, domaćin je otišao u svoju spavaću sobu.

Na sudu, stariji muškarac uopšte nije negirao da se seksualni čin dogodio. No, kako se mladić nije bunio i kako je pri tom pokazivao i zamašnu erekciju, optuženi je bio ubeđen da je seksualni odnos za obojicu dobrovoljan. Mladić je to negirao. Čvrsto je spavao i ne seća se ni erekcije ni seksa.

„Silovatelj“ je isprva oglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu. U obnovljenom postupku, uz obilje ekspertskog svedočenja, sud je zaključio da su oba aktera govorila istinu. Okrivljeni je oslobođen.

Seksomnija

Slučajevi seksa u snu, preciznije, seksa tokom kojeg akter spava, nisu tako retki. Iako za ovaj fenomen postoji i stručni termin, seksomnija, daleko od toga da se može reći da je istražen. Kinsi (Alfred Kinsey) i Frojd (Sigmund Freud), na primer, posvetili su dosta pažnje mokrim snovima i spontanom orgazmu, ali ni jedan ni drugi nigde ne pominju slučaj ili mogućnost da ovakvi snovi ili spontana erekcija nekoga nagone na delanje.

Preciznosti radi, termin seksomnija se odnosi na spavača koji inicira i izvodi seksualni čin, u šta se ubraja i masturbacija u snu. To bi, dakle, bio suprotan slučaj od maločas opisanog mladog Francuza, čija je uloga u seksualnom činu bila u potpunosti pasivna.

Seksomnija za sada nije prepoznata kao distinktivna pojava. Prema važećoj međunarodnoj klasifikaciji poremećaja spavanja [pdf], definisana je kao podkategorija hodanja u snu (parasomnija) – fenomena koji se sreće kod jedan do dva odsto odrasle populacije. Ipak, zna se ponešto i o specifičnostima seksomnije.

2007. godine, u časopisu Brain Research Reviews, psihobiolog Monika Andersen (Monica Andersen) i saradnici (Univerzitet u Sao Paolu) objavili su analizu [pdf] svih studija slučaja seksomnije štampanih u stručnim publikacijama do tog momenta. Prema njihovim nalazima, u faktore koji pouzdano koreliraju sa seksomnijom spadaju: deprivacija sna, stres, upotreba alkohola i droga, dugotrajan zamor i povećana fizička aktivnost u večernjim časovima.

I žene spavaju, zar ne?

Prema demografskim parametrima, prototip seksomničara je muškarac do 35 godina starosti. I žene, međutim, spavaju. Njihov mozak prolazi kroz iste faze i cikluse spavanja kao i muški i, nimalo čudno, i kod žena se u snu, prevashodno u njegovim REM fazama, javlja spontano seksualno uzbuđenje. Karakteriše ga nevoljna, autonomna lubrikacija. Kada do toga dođe, moguć je nesvesni acting out, tj. seksomnična epizoda. Žene su, prema nalazima stručnjaka, u tome nešto suptilnije od muškaraca. Nije, naime, zabeležen slučaj da su otišle dalje od masturbiranja i verbalnog ponašanja karakterističnog za seksualni čin.

Jedna od najintrigantnijih karakteristika seksomnije jeste da čovekovo neprikladno seksualno ponašanje u snu može značajno da odstupa od preferencija i inklinacija koje pokazuje u budnom stanju. To nas uvodi u priču o zbunjujućem karakteru seksomnije i intrigantnoj ulozi spontane erekcije u kontekstu slobodne volje i odgovornosti.

Insomničar = automaton?!

Piter Fenvik (Peter Fenwick), neuropsiholog i autoritet za pitanja poremećaja spavanja, opisao je slučaj heteroseksualnog kadeta koji je pred vojni sud izveden pod optužbom za seksualno uznemiravanje drugog vojnika. Kolega ga je optužio da mu se tokom noći uvukao u krevet i dodirivao mu genitalije. Sud je odustao od vođenja procesa, nakon što je kao argument odbrane prihvaćen dokaz da optuženi tokom „napada“ nije imao erekciju.

Drugi slučaj, nedavno predstavljen u časopisu Current Psychiatry (pdf), za aktera ima tridesetogodišnjeg pejzažnog arhitektu koji se, 2003. godine, dobrano opio na jednoj zabavi u predgrađu Toronta i zaspao na sofi. Nešto kasnije, ustao je, približio se ženi koja je spavala na susednom kauču, stavio kondom i započeo seksualni odnos s njom. Žena se probudila u čudu, ugledavši napasnika na sebi i shvativši da je u međuvremenu već ostala bez donjeg veša.

Jan Ludecki, glavni akter priče, našao se pred sudom pod optužbom za pokušaj silovanja. Kako je, međutim, njegov medicinski dosije svedočio o dugoj istoriji pokušaja da se izbori s problemom hodanja u snu, sud je odbacio slučaj. Važnu ulogu u oslobađanju Ludeckog od optužbe za silovanje imalo je svedočenje Kolina Šapira (Colin Shapiro), profesora psihijatrije na Univerzitetu u Torontu. U ulozi eksperta, Šapiro je potvrdio stav struke da hodanje u snu, pa i seksomnija kao podvrsta ovog poremećaja spavanja, predstavlja takozvano disocijativno stanje, što znači da akter nije svestan sopstvenog ponašanja i njegovih posledica, te da takvo ponašanje nije rezultat slobodnog izbora, odnosno volje.

Automatizam

Ponašanje koje nastane tokom epizode hodanja u snu, u psihologiji, a od nedavno i pravnoj praksi, označava se terminom automatizam. Njegovu međunarodno prihvaćenu opisnu definiciju formulisao je britanski neuropsiholog Piter Fenvik (Peter Fenwick). Po njoj, automatizam je nevoljno ponašanje nad kojim akter nema kontrolu. Ono se po pravilu manifestuje u neprikladnim okolnostima i najčešće nije tipično za aktera u svesnom, budnom stanju. Mada može biti složeno, koordinisano i naizgled ciljano i usmereno, ovakvo ponašanje nije promišljeno; akter ga nije osmislio i planirao. Najčešće, akter naknadno ne može da se seti događaja, a ukoliko u tome i uspe, reč je o delimičnom, konfuznom sećanju na delove ponašanja.

U najkraćem, seksomničar je lascivni zombi. Trenutno ne postoji način da se pouzdano utvrdi da li je, kada se neko na automatizam pozove u odbrani pred sudom, zaista reč o autonomnom ponašanju ili se pak samo radi o dobro osmišljenom alibiju. Ipak, ne svodi se sve na moja reč protiv tvoje.

Detaljna polisomnografija (PSG) makar obezbeđuje potvrdu da je reč o atipičnom spavaču s karakteristikama nekoga ko pati od parasomnije. Osim toga, ukoliko je barem približno poznato vreme zaspivanja, opet se manje-više pouzdano može utvrditi da li je seksomničar u trenutku spornog akta bio u REM ili u nekoj od ne-REM faza sna. Dalje, ogromna većina seksomničara su svojim porodicama već poznati kao hodači u snu. Razume se, svaka naznaka da je akter pokušao da prikrije tragove i posledice svog ponašanja smatra se dokazom da je reč o lažnoj seksomniji.

Seksomnija osobi s ovim poremećajem sna može da donese ozbiljne probleme i bez sudskih peripetija i oštećenog trećeg lica. U literaturi je poznat slučaj dvadesetsedmogodišnjeg mladića koji se nekoliko noći nedeljno budio sa ejakulatom na prstima desne ruke. Znalci su mu objasnili da očigledno upražnjava nešto što stručnjaci rogobatno nazivaju somnabulna masturbacija. Kako trud da izbegne masturbiranje u snu nije urodio plodom, mladić, očigledno snažnog i rigidnog alter-ega, polomio je sebi dva prsta.

No, seksomnija ne mora uvek biti noćna mora. Ordinacije seks terapeuta i psihoterapeuta koji se bave savetovanjem parova znaju za slučajeve žena koje zahvaljuju bogu za muževljevu seksomniju. Verovali ili ne, ne smeta im ni njihovo hrkanje tokom seksualnog odnosa. Reč je o prezauzetim, preumornim ili emocionalno distanciranim muškarcima. „Bliskost u snu“ je nešto čemu njihove partnerke rado idu u susret.

3 comments

 1. Marko Bojković

  „Neprocenjivo!“

  Sviđa mi se

 2. Nestašna

  setih se onog vica: tri druga otišla na skijanje, ali bila samo jedna slobodna soba sa francuskim krevetom, nema veze, posle skijanja spavaćemo kao zaklani. I tako vratili se uveče, odmah sva trojica zaspala.
  Ujutru se budi onaj skroz levi sa erekcijom i kaže: „imao sam čudan san, sanjao sam da mi neko u snu masturbira.“. Na to će i onaj skroz desni:“neverovatno, i ja sam imao potpuno isti san“.
  Sve to sluša onaj u sredini, pa kaže:“zanimljivo, a ja sam sanjao da skijam“

  Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: