Kućni test na trudnoću otkriva rak testisa!?

Zahvaljujući testovima za brzo otkrivanje rane trudnoće, sumnju da je u drugom stanju žena relativno lako, brzo i pouzdano može da otkloni ili potvrdi i kod kuće.

Kućni testovi na trudnoću detektuju prisustvo humanog horionskog gonadotropina (hCG), poznatog kao hormon trudnoće. Njega proizvodi placenta – privremeni organ koji se u telu žene formira nakon što embrion dospe u matericu.

Uloga hCG značajna je zbog toga što promoviše proizvodnju progesterona – hormona koji obogaćuje matericu debelom oblogom krvnih sudova i kapilara, tako da je ona u stanju da podrži rastući fetus.

Imajući sve ovo u vidu, ne čudi da je korisnik platforme Reddit, pod imenom CappnPoopDeck, požurio da izvesti šta se dogodilo njegovom prijatelju (muškog pola). Šale radi, ovaj je upotrebio neiskorišćeni test na trudnoću svoje bivše devojke. Nekoliko minuta kasnije, test je pokazao da je u drugom stanju.

Elem, hCG može da se pojavi i u telu muškarca, a kad se to desi – znak je da se dešavaju nimalo prijatne stvari.

Nakon što mu je prijatelj ispričao dogodovštinu iz kupatila, CappnPoopDeck napravio je komični crtež na tu temu i okačio ga na Redditu. Prva reakcija na njegov post stigla je od korisnika pod nadimkom goxlio i glasila je ovako:

„Ukoliko je ovo istina, trebalo bi da se javiš lekaru i zakažeš pregled testisa. Možda imaš rak. Ozbiljno.“

Goxlio se nije šalio. Prisustvo hCG u telu muškarca jeste znak veoma retkog malignog oboljenja testisa poznatog kao horiokarcinom. Ali, otkud on u telu muškarca?

Ćelije koje proizvode hCG nazivaju se tropoblasti. Oni čine spoljni sloj lopte od 70 do 100 ćelija iz koje će se razviti embrion. Tropoblasti na kraju formiraju tkivo placente, ali je u fazi najranije trudnoće njihova uloga da ojačaju zid materice i time osiguraju opstanak embriona.

Konkluzivno objašnjenje za prisustvo tropoblasta u muškom organizmu ne postoji. Prema jednoj od teorija, moguće je da se radi o ostacima iz vremena kada je muškarac bio ništa više do skupina stotinak ćelija. Na neki način one uspevaju da opstanu u njegovom telu do zrelog doba, kada počinju da formiraju kancerogeno tkivo.

Prema drugoj teoriji, normalne ćelije muških testisa iz nepoznatog razloga regresiraju do forme karakteristične za najraniju fazu embrionalnog razvoja. Ono što je sigurno, jeste da se radi o istim ćelijama koje formiraju placentu.

Loša vest sastoji se u tome da je stopa smrtnosti od horiokarcinoma izuzetno visoka. Osim toga, pogađa pretežno muškarce mlađe od 30 godina, koji obično i ne primete ništa neobično dok malignitet putem metastaza ne zahvati druge organe, najčešće pluća.

CappnPoopDeck-ov prijatelj imao je neverovatnu sreću. Najpre ludost da iskoristi test za otkrivanje trudnoće, a potom i sticaj okolnosti da rezultat testa dospe na mrežu s velikim brojem korisnika (ovde možete pratiti Reddit diskusiju koja se razvila povodom ovog slučaja). Lekari su mu detektovali kancer desnog testisa – na sreću, dovoljno blagovremeno da izglede za izlečenje čini veoma verovatnim.

5 comments

 1. Upravo pregledam ulazne kolokvijume iz lipida, srećom po kolege ove godine nije bilo pitanja iz androgena i estrogena. 🙂
  Tumor markeri su vema nespecifični signali da se u telu razvija tumor. Tek par proteina upadaju u grupu pouzdanih markera, jedan od njih je i PSA (prostata-specifični antigen) koji je kao marker tumora prostate veoma pouzdan. Međutim može se pojaviti i u nekim drugim patologijama. Nedavno sam čitao da muškarci mogu neobično da reaguju i time pokazuju neobične kliničke parametre, ako im je ishrana dobrim delom bazirana na mleku i mlečnim proizvodima, opet zbog prisustva estrogena u toj namirnici, posebno sintetičkih analoga koji se verovatno daju u nekom periodu životinjama da bi pospešili laktaciju…
  Odličan tekst i podstiče me na dalje istraživanje teme.

  Sviđa mi se

  • Hvala, Ivane.
   Nemoj, molim te, da sam te inspirisala da „poubijaš“ studente na narednom kolokvijumu. 😀

   Sviđa mi se

   • Eee, pa nisam ja takav! Uostalom, ovo mi je jedan od najvećih eksperimenata, kako laboratorijski tip improvizuje pedagoga. Ne znam da li ću se ikada pronaći u ovom šlifu, ali mi je drago što kolege vole moje priče o egzobiologiji, dele oduševljenje naukom i prave odličan prostor za beskonačne diskusije o nauci i naučnoj fantastici. 🙂
    To sam samo onako pomenuo, pod izuzetnom impresijom, jer je meni i dalje veoma neverovatno da sam sada neki oblik profe mladim kolegama. xD
    Na stranu sada to, priča me oduševljava jer pokazuje novi dijagnostički parametar. To je ono što me podstiče da dalje istražujem temu. Uz priču nekako ide „Why Does It Hurt When I Pee?“ nisam više tako često u blogosferi, da vidimo da li sam zaboravio da zalepim YouTube video 🙂

    Sviđa mi se

 2. Povratni ping: Kućni test na trudnoću otkriva rak testisa!? « Lebane | Lebane grad, opština, jug | medija Vesti | Srbija

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: