Amfilohije – smrtni udarac ekstremnoj desnici

Miting protiv BriselaDa li vam je poznato kako je američki pokret Pray The Gay Away nestao s društvene scene? Naučni dokazi i tvrdnje da homoseksualnost nije stvar izbora, već biološka datost, nisu mogli ozbiljno da mu naude. Moćna zajednica konzervativnih hrišćana – sa svojim TV kanalima, novinama, radionicama, talk show zvezdama – čak je uspela da izgradi podzemni „sistem zaštite mentalnog zdravlja“ koji je stigmatizovanim homoseksualcima i lezbejkama, prevashodno njihovim roditeljima, obećavao „preobraćenje“ kroz molitvu. A onda, pokret je zahvatila nezaustavljiva implozija: Ted Hagard, medijska zvezda evangelističkog anti-gej pokreta, Leri Krejg, senator iz redova republikanaca i političko lice krstaškog rata protiv LGBT zajednice i Glen Marfi Jr, još jedan prominentni konzervativac u borbi za očuvanje javnog morala, jedan za drugim, pali su kao žrtve ličnih seks-skandala sa osobama istog pola.

Nešto slično u međuvremenu se dogodilo i s pokretom koji se borio za ukidanje seksualnog obrazovanja i od države finansiranih savetovališta u kojima tinejdžeri od stručnjaka mogu da dobiju informacije o zaštiti od seksualno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Neumoljiva statistika veoma brzo je pokazala da su milioni dolara koje je administracija tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša entuzijastično upumpavala u alternativni program – promociju seksualne apstinencije kao jedinog metoda zaštite – ne samo uzalud proćerdani, već i kontraproduktivni. Svejedno, zamiranje pokreta počelo je tek nakon što je postalo jasno da se apstinencija do braka ne poštuje ni u kući „zaštitnog lica“ kampanje – Sare Pejlin, bivše guvernerke Aljaske i, u tom momentu, kandidatkinje za potpredsednicu Amerike. Kada to više nije bilo moguće kriti, u medijima su osvanuli snimci njene najstarije ćerke, šesnaestogodišnje Bristol Pejlin, u poodmakloj (maloletničkoj; neželjenoj) trudnoći.

Kakve veze ovo ima s vladikama Srpske pravoslavne crkve i mitingom protiv Briselskog sporazuma, održanog na Trgu Republike, u petak 10. maja? Ima, utoliko što je njime najavljena implozija srpske hard core desnice.

Protest protiv Briselskog sporazuma organizovale su lokalne vlasti četiri srpske opštine sa severa Kosova, a podržale SPC i deo opozicije koji se protivi normalizaciji života na Kosovu. Zamišljen i najavljivan kao „veličanstveni skup pravih srpskih patriota“ – sa kojeg će vlastima u Beogradu biti poslata jasna poruka da im „veleizdaja“ u vidu sporazuma s Prištinom neće proći – Miting za Kosovo u Srbiji po svaku cenu pretvorio se u performans ekstremnog samouništenja.

Namere organizatora jesu bile ozbiljne: na skup su došli svi viđeniji predstavnici Srba sa severa Kosova; Srpska pravoslavna crkva delegirala je najtvrdokornije ekstremiste iz svojih redova; tik uz binu, viđeni su lider DSS-a Vojislav Koštnica lično i njegovi bliski saradnici, neizbežni Kosta Čavoški i dvorske lude desnog ekstremizma, Matija Bećković i Bora Đorđević; Šešeljevi radikali poslali su na skup sve što im je od žive sile preostalo; pokret/stranka Dveri svojski je radila na tome da obezbedi statiste…

Da ovi poslednji u svom zadatku neće biti preterano uspešni moglo se naslutiti. Ratoborna desnica već par godina unazad ima problem da mobiliše veći broj ljudi. Pad masovnosti ostao je do poslednjeg mitinga manje-više neprimećen, jer je i njeno malobrojno tvrdo jezgro uspevalo da za sobom ostavi metež i destrukciju ozbiljnih razmera. Tako nešto po svemu sudeći više nije moguće.

Mitingu protiv Brisela prisustvovalo je jedva 4.000 ljudi, pretežno Srba sa severa Kosova kojima je lokalna vlast organizovala dolazak u Beograd. Okončan je pre nego što je počeo. Još dok je trajao, na Fejsbuk stranicama ekstremnih desnih pokreta osvanule su ažurirane liste izdajnika. Pridodati su Beograđani kao takvi, jer niti su došli niti su se u prolazu duže zadržavali, „Delije“, bez kojih se izgleda nema snage za rušenje i pljačku prodavnica; nezadovoljni stanjem u zemlji, za koje desnica veruje da u njoj vide zaštitnika svojih interesa i donosioca bolje budućnosti.

Prava je šteta da nijedan elektronski medij nije prenosio protest protiv Briselskog sporazuma. Suočavanje ekstremne nacionalističke desnice sa sopstvenim deluzijama o tome koga i koliki broj ljudi predstavlja trebalo je pratiti uživo. Koliko je samo upečatljiva slika penzionisanog ruskog generala, ponavljam, penzionisanog, koji sa bine u Beogradu, sa „mitinga za odbranu Kosova“, izaziva Ameriku na dvoboj?! Gotovo da može da se takmiči s Čorbinom „pošalicom“ u kojoj kao odgovor na „kosovsko pitanje“, i dalje otvoreno i nerešeno još jedino u glavama psihotičnih desničara, predlaže izgradnju ruske vojne baze, negde nadomak Novog Pazara.

No, zvezde mitinga, dvojac koji je zakucao eksere u kovčeg profiterskog patriotizma (postoji li neki drugi?), mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i penzionisani vladika Atanasije, uspeli su u svemu što građanskoj Srbiji nije polazilo za rukom godinama.

Prvi među jednakima, patrijarh Irinej ostajao je gluv na izveštaje o bahatom bogaćenju vladika, pretvaranju vladičanskih domova u javne kuće s maloletnim muškim prostitutkama, na govor mržnje kojim godinama unazad episkopi zasipaju sve što ne misli kao oni, njihove otvorene pozive na nasilje protivih drugačijih… Na sprdnju koju su Amfilohije i Atanasije napravili s bogom, pravoslavljem i crkvom čak ni patrijarh nije mogao ostati indiferentan.

Performans i jednog i drugog nije bio ništa drugo do magijski ritual, bajalica lokalne vračare koja baca crnu magiju na švalerku muža svoje klijentkinje. Amfilohije i Atanasije zamislili su u svojim glavama da će utehu i ohrabrenje kosovskim Srbima najbolje pružiti ukoliko zamole boga da naprosto upokoji sve članove vlade i parlamentarce koji su glasali za Briselski sporazum. Ovaj drugi, mada je bez ustezanja poželeo da im trenutno neprijatelja broj jedan, premijera Ivicu Dačića, zadesi sudbina jednog od prethodnih premijera Srbije Zorana Đinđića, doživeo je da bude izviždan i upitan za zdravlje generala Artemija.

Dan nakon mitinga, desnica se teška srca suočava s istinom. Pozadinci, statisti, ne kriju na forumima zaprepašćenje malim brojem okupljenih, javnom osudom izrečenog s bine, ograđivanjem na ekstremni nacionalizam nimalo gadljivog patrijarha SPC Irineja. Dodatni nespokoj unose za sada malobrojni glasovi samih kosovskih Srba, koji se javljaju s pitanjima o tome šta su stvarni interesi predsednika severnih opština, spremnih da uđu u rat s Beogradom i Srbijom.

Ekstremni pokreti, osim što su šira društvena pretnja, sami sebi predstavljaju najveću opasnost. Ako dovoljno dugo traju, usled samonametnute izolacije, vremenom gube kapacitet da uvide koliko su izolovani, bez dosluha s realnošću, bez sposobnosti za samopreispitivanje i autokorekciju. Zato implodiraju.

Ekstremna desnica je suočena s tim koliko je trula, iznutra. To je pokret za čednost s maloletnom trudnicom na čelu. To je pokret za zaštitu tradicionalne porodice koji predvode pedofili i netom detoksikovani alkoholičari s par razvoda iza sebe. To je crkva čiji se velikodostojnici s bine mole za upokojenje predstavnika sekularne, legalno izabrane vlasti, ma šta o njoj mislio bilo ko od nas.

Mesta likovanju nema. Propast Mitinga protiv Brisela nije samo njihov sunovrat. Sekvence tog ritualnog samoubistva su nedvosmisleni pokazatelj našeg opšteg sunovrata. Jasnije je nego ikada da ekstremna desnica ne postoji bez državne pomoći. Njihove rušilačke akcije su neizvodive dok im vlast ne obezbedi logistiku i ljudstvo, baš kao što se pedofilija i orgijanje uglednih sveštenika mogu držati u tajnosti dok država ne pusti u opticaj dokumenta i dokaze za iste.

Kao što je ograđivanje srpskog patrijarha od izjava svojih saradnika pokazatelj da je klerofašistički pokret u Srbiji krenuo put sunovrata, reakcija premijera Dačića na javno iskazanu nadu jednog od vladika SPC da će završiti kao Đinđić pokazuje dubinu našeg zajedničkog, opšteg sunovrata.

Dačić i njegov kabinet mogu samo da izraze čuđenje nad vladičinim ponašanjem. Ne mogu preko nadležnih organa da ga pozovu na propitivanje i pojašnjenje svojih reči. Ne postoji šansa da ga iko pita šta je tačno mislio, da li o ubistvu Zorana Đinđića zna nešto što je široj javnosti nepoznato, da li je ubistvo Dačića samo lična nada, ili ima informacije da neko priprema tako nešto. Mandat za sastav vlade taj isti Dačić dobio je od sadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića. Nekoliko godina ranije, neposredno pred atentat na Đinđića, Nikolić je javno povukao paralelu između premijerove polomljene noge i problema s nogom od kojih je Tito patio pred smrt. Premijer Dačić bio je među onima koji su javnom galamom sprečili da Nikolića nadležni organi na adekvatan način ispitaju o tome.

17 comments

 1. cyberwanderlust

  Moj omiljeni grafit se nalazio na ogradi jedne crkve na donjem Dorćolu. Prikazuje trudnicu i piše pored: MLADA JE TRUDNA. Imam negde sliku, al ko će to da kopa sada… 😀

  Sviđa mi se

 2. Jelena

  sjajno

  Sviđa mi se

 3. bilo bi fantasticno da brainstorming napravite najpre sebi : kada pisete bilo sta, barem ne pisite MATERIJALNE greske – vladika Rasko-Prizrenski zove se drugacije! a o vredjanju ne vredi „beliti zube“ !

  Sviđa mi se

 4. Suzana J.

  Odličan 5! 😀

  Sviđa mi se

 5. Suzana J.

  Reblogged this on Whatever, who cares… and commented:
  The end od the men in black

  Sviđa mi se

 6. Sjajan tekst, fantastična dijagnoza!

  Sviđa mi se

 7. šta znači izraz „ekstremna desnica“? da li, po vašem mišljenju, postoji „neekstremna desnica“ u srbiji?

  srdačno

  Sviđa mi se

 8. Yap, kao kad bi neko posle Noci dugih nozeva napisao da je konacno dosao kraj ekstremnom fasizmu.
  Odlazeca ekipa je uradila posao za koju je kreirana, postala je teret i vreme je da se sklone. Ako to ne budu shvatili, tim gore po njih, naci ce se jos pokoji kompromitujuci dokumenat/snimak, ali to nije kraj te iste politike. Cilj ostaje isti, ali se sredstva – kako zbog inostranih, tako i unutrasnjih cinilaca – moraju menjati. Prema tome, nemojte se unapred radovati.

  Sviđa mi se

 9. ovakvi zluradi komentari su toliko jadni i bedni da sam cak mislio da ga i ne komentarisem, ali prosto nisam izdrzao pa cu reci par reci o ovom prizemnom tekstu! to sto je autor teksta napisao je moguce samo u srbiji, zivis u njoj, a pljujes je bez imalo stida, radujes se njenoj nesreci, likujes zbog njene nemoci, a onima koji se bore da srbiju sacuvaju i odbrane od siptarskih ubica i trgovaca ljudskim organima se rugas bez skrupula! izjednacavati SPC sa vladikom kacavendom je sramotno, sta onda reci za „divnu“ katolicku crkvu koja ima bar 10 000 kacavendi sirom sveta, rugati se napacenom srpskom narodu na kosmetu koji je i za vreme komunista bio zlostavljan na kosmetu, a komunisti su u stvari i krivi za danasnje stanje na kosmetu, je stvarno dno dna! hocemo li mi srbi stvarno pasti na floskulu „realnosti na terenu“ i nas kosmet, nas jerusalim, pokloniti plemenskim dilerima droge i kasapinima iz zute kuce??? pa da su nasi preci uvazavali realnost na terenu ovde bi i dan danas postojalo osmanlijsko carstvo, jos bi nase zene sluzile kao sex roblje turskim osvajacima, a nasi sinovi bi kao janicari ratovali za interese turske drzave! ili bi mozda jos postojao hitlerov treci nemacki rajh, doduse danas smo na pragu ulaska u cetvrti, gde za ulaz u isti moramo pokloniti albancima 20% teritorije srbije sa verovatno najvecim rudnim bogatstvom koje srbija ima, a u tom grmu upravo i lezi zec! nije stalo amerikancima do ljudskih prava albanaca, vec su bacili oko na bogatstvo nase juzne pokrajine, znaci stari americki recept, zavadi pa vladaj, sa dodatkom, zavadi, vladaj i pljackaj! kao sto pljackaju irak i libiju tako pljackaju i kosmet! kazu nemci da srbija zbog zlocina nema pravo na svoju teritoriju, zamislite ko se nasao da nam to kaze, pa zbog samo 6 miliona jevreja, 25 miliona rusa, 1.5 milona srba nemacka danas ne bi trebala onda ni da postoji, bukvalno! ali u srbiji nema nikoga ko bi ih podsetio na ausvic, mathauzen, dahau,…! na sistematsko zatiranje jevreja, roma i slovenskih naroda, ali zato imamo doticnu autorku ovog teksta da nam se ruga u lice, da se sladi nasom nemoci i nasom mukom, ali prezivece srbija i nju i ovu vlast, pa nece kosmet nestati sa juga srbije, bice ono tu i cekace svoj narod da se na njega vrati, a vratice se, milom ili silom!!!

  Sviđa mi se

  • Za razliku od vas, ja ću izdržati. Na ovako zlurad, nepovezan s tekstom komentar – neću odgovarati. Javljam se tek da imate u vidu da je pušten i pročitan.

   Sviđa mi se

   • bas vam hvala, samo ne vidim sta je u mom komentaru zlurado za razliku od vaseg teksta, koji kao da ima za cilj dobijanje ordena da li od vatikana, tacija ili merkelove, ni sam ne znam tacno, a kozna, mozda dobijete i sva tri? to sto vi ne vidite vezu protesta kosovskih srba i vladika SPC protiv americke okupacije nase zemlje je vas problem, za tu patologiju vase nesvesti ja stvarno nemam lek, osim mozda da krenete da malo citate o srpskoj istoriji i o srpskoj crkvi, a da se manete VOA i radija slobodne evrope koje i dan danas vode gebelsovski propagandni rat protiv srbije! pozdrav iz kragujevca!

    Sviđa mi se

 10. Na kolena samo pred Bogom nikako pred papom………http://zlj13051967.wordpress.com/

  Sviđa mi se

 11. Ksenija

  Vrlo, vrlo rijetko mi se dešava da osjetim potrebu da komentarišem tekstove, čak nemam strpljenja ni za čitanje reakcija. Ovo je izuzetak sa zadovoljstvom: prvo sam bila iznenađena visokim kvalitetom – sadržajno i stilski – i lijepom pismenošću stručno-popularnih tekstova (ozbiljnom odmjerenošću), ali je rubrika koja se tako lijepo i ženski hrabro hvata u koštac sa dnevno-političkim temama, bez zadrške i kalkulacija, pametno i na ozbiljnom nivou – potpuno neočekivano divno iznenađenje.Ovo je „rasno“ u najboljem smislu te riječi.
  Čestitam s poštovanjem,
  Ksenija

  Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: