Referendum u Hrvatskoj: Narod je tako hteo, pa šta?!

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

„Narod je tako hteo“. „Građani su odlučili“. „Odluka većine se mora poštovati“. Slavodobitni ili defetistički komentari ishoda jučerašnjeg referendumskog izjašnjavanja građana Hrvatske, zavisno od toga ko ih izgovara. Dakle, većina izašlih na referendum, i to dvotrećinska, glasala je za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

O tome kako se dogodilo da Hrvatska sebe vidi u društvu Rusije, Belorusije, Srbije i Turske, a ne rame uz rame s Francuskom, Holandijom, Danskom, Španijom – zemljama u kojima država garantuje ravnopravnost braka za sve svoje građane – pisaće drugi, koji bolje poznaju prilike u Hrvatskoj. Pitanje zašto većina, bilo gde, smatra da se brak i porodica mogu očuvati jedino institucionalizovanom diskriminacijom manjinskog dela građana, takođe, zavređuje poseban osvrt. Ono o čemu se odmah mora govoriti je mogući defetizam LGBTQ aktivista, te građanki i građana čija je seksualna orijentacija manjinska. Razloga za njega nema.

„Narod je tako hteo“ je presek stavova građana o određenom pitanju, u datoj tački u vremenu. Drugim rečima, ništa zauvek zadato i nepromenljivo. „Slučaj Amerike“ više nego slikovito potvrđuje da ovo nije neutemeljeni optimizam.

U poslednjoj nedelji 1971, dve godine nakon što je neredima u blizini njujorškog gej kluba „Stonewall“ rođen savremeni gej pokret, američki magazin „Life“ posvetio je čitavih dvanaest stranica „gej pokretu otpora“. Naslovljen „Revolt homoseksualaca“ i ocenjen kao „ključni esej o novim američkim militantima“, članak je izazvao burne reakcije većine. Redakcija se našla pod takvim pritiskom da je u izdanju od 28. januara 1972. štampala neke od prispelih pisama čitalaca:

Mogao bih se osvrnuti na mnogo štošta u vašem poslednjem prošlogodišnjem broju, ali me najviše pogodilo to što je „Life“ uopšte odlučio da punih 11 stranica posveti „pobunjenim homoseksualcima“.

Suštinski, apsurdno je proglašavati legitimnim načinom života praksu koja bi, da je univerzalna, dovela do uništenja ljudske vrste.

S muškarcem ne lezi kao sa ženom; gadno je (Levitski zakonik, 18:22).

Ono što posebno upada u oči je ton teksta. Uprkos nastojanju da o gej zajednici govore jezikom digniteta, autori nisu mogli izbeći dihotomiju „mi“ i „oni“. Naprosto, sedamdesetih godina prošlog veka, drugačiji diskurs o homoseksualnosti nije postojao.

Za većinu Amerikanaca to je bio najšokantniji „oslobodilački pokret“ ikada. Pod sloganom „Van ormara, na ulice“, hiljade homoseksualaca, muškog i ženskog pola, ponosno su isticali ono što su dugo krili. Štaviše, išli su na direktnu konfrontaciju s konvencionalnim društvom. Njihova bitka je daleko od dobijene. Ali, te 1971, militantni homoseksualci su pokazali da su spremni za borbu. Odbacuju ono što smatraju jezivom diskriminacijom, baziranom na preferenciji koju nisu odabrali i koju ne mogu – i ne žele – da promene.

Da se razumemo, nije ideja da se Hrvatska (u tom smislu i Srbija) nalazi tamo gde se Amerika nalazila na početku sedamdesetih. Pre će biti da smo svi zajedno, ako već povlačimo paralelu sa SAD, tamo gde je i Amerika bila koliko juče. Naime, američki federalni zakon je do kraja ovog leta sadržao definiciju braka kao zajednicu muškarca i žene. Novembra 2008, građani Kalifornije su referendumskim izjašnjavanjem poništili pravo na gej brak, uspostavljeno samo par meseci ranije, odlukom najviše sudske instance u toj saveznoj državi. Četiri i po godine kasnije, Kalifornija je na vrhu liste američkih država po otvorenosti prema gej agendi i podršci istoj.

Videti: Gay Rights: Photos From the Early ‘Gay Liberation’ Movement, 1971 | LIFE.com http://life.time.com/history/gay-rights-photos-from-the-early-gay-liberation-movement-1971/

One comment

  1. Promjene u drustvu nisu linearne, ali je smjer odredjenih promjena poprilicno jasan.

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: