Hoćete da se napijete brzo, a ne znate kako?! Nauka ima rešenje za vas!

kako se napiti brzo

Vikend je i prohladno je. Dakle, imate najmanje dva razloga da se „zagrejete“. I dok bi irska kafa mogla biti savršeno prikladan izbor, postoji mogućnost da su vam slobodno veče i niska spoljna tempratura samo izgovor za opijanje. U tom slučaju, verovatno biste želeli da do cilja stignete sa što manje ulaganja. Nauka vam može reći kako da to i postignete:

Gazirana pića pospešuju „rad“ alkohola.

Grupa britanskih istraživača okupila je dvadesetak dobrovoljaca, koji su u različitim prilikama pili različite vrste alkoholnih pića: čistu vodku; vodku razblaženu običnom vodom; vodku „presečenu“ gaziranom vodom. Prema rezultatima[1] studije, objavljenim u časopisu Journal of Forensic and Legal Medicine, najviši nivo alkohola u krvi ispitanika izmeren je nakon što su konzumirali čistu vodku. U druge dve prilike, isti subjekti pili su istu količinu vodke, pomešanu s istom količinom obične, odnosno gazirane vode. Rezultat: viši nivo alkohola u krvi učesnika u eksperimentu izmeren je nakon što su pili mešavinu vodke i gazirane vode.

Dijetalna gazirana pića pojačavaju efekat alkohola

Ako iz svoje uobičajene doze alkohola hoćete da izvučete maksimum, „presecite“ ga dijetalnim gaziranim sokom. Ovo bi mogla biti pouka studije[2] koju su nedavno izveli psiholozi sa Univerziteta u Kentakiju.

U istraživanju je učestvovalo 16 ispitanika oba pola, starosti od 21 do 33 godine. U tri navrata, učesnici u studiji konzumirali su istu količinu alkohola – jednu do tri doze vodke. U polovini slučajeva, vodka je „sečena“ standardnim gaziranim sokom sa aromom narandže. U preostalih 50 odsto sesija, kao mikser je korišćen gazirani sok istovetne arome, ali je umesto šećera sadržao veštačke zaslađivače.

Merenje nivoa alkohola u dahu ispitanika, 40 minuta nakon „pijanke“, pokazalo je da je on 18 odsto viši kod subjekata čiji je „koktel“ sadržao dijetalnu verziju gaziranog soka. Prema objašnjenju istraživača, razlog za ovo krije se u činjenici da se dijetalni sok brže izbacuje iz organizma u poređenju s „regularnim“, čime praktično pospešuje apsorpciju alkohola.

Stres: Pomaže i opijanje i trežnjenje

Otkriće dugujemo grupi kanadskih psihologa, koji su rezultate[3] svoje interesantne studije publikovali u časopisu Health Psychology.

Studija je izvedena uz pomoć 60 dobrovoljaca, koje su istraživači najpre napili (vodkom), a zatim stavili u jednu od dve stresne situacije: (i) držanje ruke u led-ledenoj vodi, u periodu od deset minuta, s poluminutnom pauzom na svakih 60 sekundi; (ii) gledanje video zapisa hirurške intervencije na ljudskom oku. U kontrolnom (neutralnom) kontekstu, učesnici u studiji uranjali su ruku u posudu s vodom sobne temperature.

Kod ispitanika izloženih stresorima (hladna voda i video) nivo alkohola u krvi rastao je i dosezao maksimum znatno brže nego kod kontrolnih subjekata. Kod njih je, međutim, izmeren i brži pad nivoa alkohola u krvi. Interesantno, poređenjem iskaza samih učesnika u studiji, utvrđeno je da su se stresirani ispitanici osećali manje pijano od subjekata iz neutralne situacije.

Kanađani su svojom studijom potvrdili nalaze[4] do kojih su njihove švedske kolege došle sedamdesetih godina prošlog veka. U skladu s tadašnjim etičkim standardima, švedski psiholozi su pokazali da elektrošok ima otrežnjujući efekat.

Alkohol efikasniji na prazan stomak

Mada većina ljudi ovo nauči na bazi ličnog iskustva, postoje i naučni dokazi za činjenicu da alkohol brže i efikasnije deluje ukoliko se konzumira na prazan stomak.

Dobrovoljci u studiji[5] koju su irski istraživači publikovali u časopisu Science & Justice pili su đus-vodku u tri različite situacije: (i) nakon šest sati bez hrane; (ii) pošto su pojeli pakovanje čipsa; (iii) posle obroka koji se sastojao pilećeg sendviča i velike porcije pomfrita.

Merenje nivoa alkohola u krvi učesnika u studiji, u sva tri uslova, pokazalo je da kesica čipsa nema nekog uticaja na brzinu i jačinu intoksikacije. Pravi obrok, međutim, ima: koncentracija alkohola u krvi ispitanika koji su pojeli sendvič s piletinom i porciju pomfrita iznosila je 65 do 70 odsto nivoa alkohola u krvi subjekata koji su istu količinu žestokog pića popili praznog želuca.

Šveđani su ponovo bili brži. Pre tačno 20 godina, istraživači sa Univerziteta u Linćepingu, publikovali su rezultate svoje studije[6] na istu temu, pokazavši da je razgradnja etanola u proseku dva sata brža (kraća) ukoliko je alkohol u organizam unet na pun, umesto na prazan stomak, kao i da se siti pijanci osećaju manje pijano u poređenju s gladnim.

Za produženo dejstvo alkohola – gladujte!

Napili ste se i želite da opijenost potraje što duže. U tom slučaju, nije dovoljno da pijete na prazan stomak; potrebno je da ne jedete ni posle pijanke.

Ovo je jedan od zaključaka studije švedskih istraživača, citirane u prethodnom pasusu. Obrok, uzet pet sati nakon što je nastupila opijenost, za 36 do 50 odsto ubrzava proces eliminacije alkohola iz krvotoka pijanca.

Da sumiramo: Na prazan stomak, pijte žestoko piće miksovano gaziranim sokom koji sadrži veštačke zaslađivače i nastavite da se uzdržavate od jela.


[1] Roberts, C., & Robinson, S.P. (2007). Alcohol concentration and carbonation of drinks: The effect on blood alcohol levels. Journal of Forensic and Legal Medicine, 14(7), 398-405.

[2] Marczinski, C.A., & Stamates, A.L. (2013). Artificial sweeteners versus regular mixers increase breath alcohol concentrations in male and female social drinkers. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 37(4), 696-702.

[3] Breslin, F.C., Hayward, M., & Baum, A. (1994). Effect of stress on perceived intoxication and the blood alcohol curve in men and women. Health Psychology, 13(6),479-87.

[4] Frankenhaeuser, M., Dunne, E., Bjurström, H., & Lundberg, U. (1974). Counteracting depressant effects of alcohol by psychological stress. Psychopharmacologia, 38(4), 271-8.

[5] Sadler, D.W., & Fox, J. (2011). Intra-individual and inter-individual variation in breath alcohol pharmacokinetics: The effect of food on absorption. Science & Justice, 51(1), 3-9.

[6] Jones, A.W., & Jönsson, K.A. Food-induced lowering of blood-ethanol profiles and increased rate of elimination immediately after a meal. Journal of Forensic Sciences, 39(4), 1084-93.

19 comments

  1. Isidora

    Najbrži način da se napijete jeste mešavina alkohola i šećera, jedna kašičica šećera natopljena alkoholom moze da vas napije… Kako? tako što organizam automacki razlaže šećer u krvi samim tim i alkohol dospeva tamo bržim putem…

    Sviđa mi se

  2. violeta

    Postovana,
    jel moze neki tekst o aktuelnoj politickoj situaciji kod nas i u svetu…
    pustite ove teme…

    Sviđa mi se

  3. Meni interesantan način „uportrebe“ nauke, koji može dati zabavnu dimenizuju ovom tekstu

    Sviđa mi se

  4. joshka

    Pilule za lilule, tj. sugestije kako sto vise zamaglati pogled da se ne bi videla realnost.

    Sviđa mi se

  5. joshka

    1.821 pratilac… jesu svi sa vracara?

    Sviđa mi se

  6. joshka

    jeste jos uvek beli listic ili ste chedicevka ili djilasovka? toliko vam je muka da morate da se obeznjanjujete kao rusi?

    Sviđa mi se

  7. joshka

    moje je pitanje u vezi pratilaca zapravo je, kako toliko mnogo pratilaca a niko ne ostavlja komentare?

    Sviđa mi se

  8. joshka

    vi ste bili advertajzerica, da ne postoji slucajno neki trik, mislim, da niste slucajno vi imali neke adrese pa sami uneli da ispadne da vas vise ljude prati? nije logicno da prati dve hiljade ljudi a dvadeset da pisu komentare… moze li se to naucno objasniti?

    Sviđa mi se

    • Eto, vi ste lepo objasnili. Napravila sam dve hiljade mail naloga i tako fingirala pratioce bloga.

      Sviđa mi se

    • Katarina

      Kako sam ja jedna od tih “dve hiljade fingiranih“ a i jedna od “dvadeset koji pišu komentare“ osetih se prozvanom i obaveznom da odgovorim.
      Jedina stvar koja ovde nema logike je ta da izgleda niste shvatili da je ovo lični blog autorke, da je prate i javljaju se ljudi koje zanimaju teme o kojima piše. Ovo nije mesto na kome možete da se lečite, za to postoje ustanove, mada koliko mogu da vidim, namera vam je, pre svega, da diskreditujete i omalovažite autorku a na to mogu samo da vam kažem da nećete uspeti ma kakvu gadost napisali… Zato, lečite frustracije na drugom mestu i ostavite nas nepostojeće pratioce da se zabavljamo sami. Vaši komentari su ionako previše glupi, ne zaslužuju čak ni odgovore koje ste dobili, samo izazivaju podsmeh svih nas koji su ih videli…

      Sviđa mi se

  9. joshka

    Zar Katarina ne moze biti Sonja? Na vordpresu je moguce pisati komentar cak i stavljajuci nepostojeci mejl. Teorijski neko moze sam sebi da pise pohvale, cak bez da se muci da pravi mejl… Cist je primer govora mrznje da neko mogucnost da se dovede u upitanost tako nesto automatski naziva gadoscu. Sputane zelje se lece ne poistovecivanjem sa reklamama.

    Sviđa mi se

    • A šta se tebe samo tiče sve i da je tako?
      Btw, verujem ti na reč da se može upisati nepostojeći e-mail jer me mrzi da se tim bavim, ali ostaje pitanje, otkud ti to znaš? Manijačenje? Postoje stručne službe za to, one koje odabereš ili one koje ti drugi odaberu, izbor je tvoj.

      Sviđa mi se

    • Нинослава

      Говор мржње?! Једини говор мржње овде је управо ваш бедни покушај да из само вама познатих разлога, а на крајње одвратан начин покушате да ауторку омаловажите. Било би од користи да те своје „разлоге“ испричате неком за то стручно оспособљеном, верујем да би вам било од помоћи, ако не вама онда бар нама осталима.

      Sviđa mi se

  10. Povratni ping: Hoćete da se napijete brzo, a ne znate kako?! Nauka ima rešenje za vas! - Princip | Princip

  11. ja sam ko klinac cuo da se coek moze dobro napit kad u posudu sa pivom spricne malo dezedoransa. ja sam spricno pjena skoci naglo i popih ja dva gutljaja. glava me dva dana ubijala, a iz usta mi se 10 dana osjecalo na niveu

    Sviđa mi se

  12. hvala draga, ovako bih bankrotirao brzo, ubiše me ljubavni jadi

    Sviđa mi se

Ostavite komentar