Novosti, B92 i Meho Omerović u kandžama homofobije

Imaju li pravo na brak?Mada nezvanična, vest da u Srbiji postoji Model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama već je izazvala pometnju. Kao da pitanje ionako nije dovoljno osetljivo, Večernje novosti, koje su ovu informaciju prve pustile u etar, a zatim i internet portal B92, koji je u nešto izmenjenom tekstu prenosi, nisu odoleli porivu da slažu već u naslovu. Ispod članaka naslovljenih „I gejevi staju pred matičara„, odnosno „Srbija legalizuje gej brakove?„, Novosti i B92 štampaju tekstove u kojima izričito navode da model zakona nije ni uvertira za izjednačavanje tradicionalnog i gej braka.

Suštinski, vest nije nimalo bombastična. Nevladina organizacija Centar za unapređenje pravnih studija pripremila je Model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, koji predlaže da se gej parovima konačno omogući da ostvare prava koja im već pripadaju na osnovu pozitivnih propisa o jednakom pravnom tretmanu braka i vanbračne zajednice. Ukoliko bi model bio pretočen u zakon, a takav zakon potom bio i usvojen, gej partneri mogli bi da reše niz praktičnih, životno važnih pitanja: bolničke posete koje važe samo za članove najuže porodice, nasleđivanje imovine, ostvarivanje prava na uživanje partnerove penzije ili socijalnog davanja u slučaju smrti…

Da bi ostvarili navedena prava, navodi se u tekstu modela zakona koji 4. juna ulazi u javnu raspravu, gej parovi moraju biti registrovani kod za to nadležnog organa. Autori modela predvideli su da taj posao obavljaju matičari, ali to nije izvor zabune i iskonstruisanih naslova. Naime, prva od dve rečenice u podnaslovu teksta u Novostima glasi:

Dok po svetu jača otpor istopolnim brakovima, Srbija priprema teren da reguliše status LGBT zajednice.

Za početak, barem prema tekstu koji sledi nakon podnaslova, Srbija, na žalost, samo ulazi u javnu raspravu o registrovanim istopolnim zajednicama, što ni formalno ni praktično nije isto što i gej brak. Drugo, tvrdnja da u svetu jača otpor prema istopolnim brakovima je naprosto neistinita.

U poslednje dve decenije, u Evropi su pravo na istopolni brak dobili homoseksualci i lezbejke u Holandiji, Belgiji, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Španiji, Portugalu, Francuskoj i na Islandu. Do kraja godine, očekuje se da sklapanje braka između osoba istog pola bude ozakonjeno i u Velikoj Britaniji. U većini ovih država, što predviđa i britanski predlog zakona, gej parovi dobili su i pravo da usvajaju decu. U dodatnih 14 država, istopolni brak dopušten je u formi instituta „građanska zajednica“, odnosno „kohabitacija“.

Evropa, razume se, nije izolovano ostrvo gej sloboda. Van evropskog kontinenta, pravo na brak stekli su gej građani Kanade, Argentine, Južne Afrike, Urugvaja i Novog Zelanda.

U Americi, stvar je komplikovanija, ali se rasplet u korist izjednačavanja gej manjine u pravima s heteroseksualnom većinom već nazire. Upravo ovih dana, Vrhovni sud SAD privodi kraju ocenu ustavnosti dva međusobno nepovezana pravna akta. Ukoliko ih, kako se očekuje, proglasi neustavnim, pravo na istopolni brak automatski stupa na snagu u svih 50 saveznih država.

U jednom slučaju, reč je o oceni ustavnosti federalnog zakona kojim je brak restriktivno definisan kao zajednica muškarca i žene. U drugom, radi se o amandmanu na Ustav Kalifornije, poznatom kao „Proposition 8“; usvojen u novembru 2008. godine, „Prop. 8“ je suspendovao pravo građana Kalifornije na istopolni brak, proisteklo iz odluke najviše sudske instance te savezne države, donete samo par meseci ranije, u junu 2008.

Činjenica da federalni zakon brak definiše kao uniju muškarca i žene ne sprečava pojedinačne savezne države da ozakone gej brak. Lišava, međutim, gejeve i lezbejke federalnih prava i povlastica, koja važe u slučaju heteroseksualnog braka.

U međuvremenu, pravo na istopolni brak već garantuju ustavi i zakoni Ilionisa, Rod Ajlenda, Konektikata, Ajove, Mejna, Masačusetsa, Vašingtona, Merilenda, Njujorka, Nju Hempšira i Vermonta. Pored toga, gej brak je legalan u Distriktu Kolumbija, a priznaju ga i tri domorodačke zajednice.

Imajući u vidu da je koliko 70ih godina prošlog veka homoseksualnost bila smatrana mentalnim poremećajem, neretko i kriminalizovana, i to s obe strane Atlantika, postavlja se pitanje na čemu Večernje Novosti i B92 temelje ocenu da u svetu jača otpor prema gej braku?

Oba beogradska medija eventualni početak javne rasprave o opisanom zakonskom modelu smeštaju u kontekst protesta koji se u nedelju odigrao u Parizu. Ima li, međutim, mesta povlačenju takve paralele, ili se radi o želji domaćih medija da se i u Srbiji konačno desi nešto o čemu bi smeli da izveštavaju? Biće da je u pitanju ovo drugo.

Kao što i sami pišu, Srbija tek ulazi u javnu raspravu o modelu, čak ne ni predlogu zakona o registrovanim istopolnim zajednicama. Za razliku od nje, u Francuskoj je stupio na snagu zakon kojim su gejevi dobili pravo na brak u pravom smislu te reči, uključujući mogućnost usvajanja dece. Očekivano, donošenje zakona pratili su protesti katoličke zajednice u Francuskoj. Očekivano, nedelja 26. maj, Dan majki, izvela je na post festum demonstracije branioce ideje da je brak sveto jedinstvo žene i muškarca. Evo kako o tome izveštava New York Times:

Uprkos početnoj zabrinutosti, demonstracije u kojima je prema policijskim procenama učestvovalo 150.000 ljudi protekle su mirno.

Obimu demonstracija doprinelo je to što su im se priključili i oni koji su nezadovoljni ukupnim liderstvom predsednika…

U protestu protiv zakona učestvovali su verski lideri i njihovi sledbenici, koji se gej braku opiru iz religijskih pobuda, kao i konzervativni Francuzi, uglavnom katolici, koji veruju da gej parovi treba da imaju jednaka prava, ali u okviru institucije koja se ne bi zvala brakom. Mnoge je na protest izvela zakonska odredba koja gej parovima dopušta usvajanje dece, budući da veruju da dete treba da podižu muškarac i žena.

Evo šta o istom protestu stoji na portalu B92:

Svetom se širi talas protesta protiv zakona kojima se istopolni brakovi izjednačavaju sa onima između muškarca i žene. Ovog vikenda su se i Poljaci pridružili Francuskoj, gde taj pokret izvodi na ulice stotine hiljada ljudi.

Čemu ovakav spin? Da se razumemo, ni Novosti ni B92 ne pišu i ne govore ništa za šta prethodno nisu dobili sinopsis od predstavnika establišmenta. Ovoga puta, vlast govori kroz Meha Omerovića (narodni poslanik, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, član Odbora za prava deteta, zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, član Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, član upravnog odbora PTT-a…):

U Srbiji lica istog pola mogu da žive u vanbračnoj zajednici koja je po zakonu izjednačena s bračnom. Međutim, ne mislim da naša zemlja treba da bude poligon za ispitivanje zakona EU. Kad se u moćnoj Fracuskoj, koja ima dugu tradiciju poštovanja ljudskih prava, dešavaju ovakvi protesti protiv istopolnih brakova, onda ne vidim zašto bismo mi usvajali zakon koji postoji samo u nekoliko država Unije.

Siroti Omerović nema pojma da u većem delu Evrope već postoje zakoni koji su homoseksualce i lezbejke izjednačili s heteroseksualnom većinom u pravu na brak, te pravima koja proističu iz njega. Drugim rečima, nema razloga da Srbija bude poligon za ispitivanje zakona EU. Nema razloga ni da joj na važnim mestima sede poluobrazovani mediokriteti, pa ipak ima Omerovića za jednog od predstavnika pri OEBS-u.

Šta još ne zna Omerović? Da je u devet evropskih zemalja moguće sklopiti istopolni brak, a potom usvojiti decu. Da će do kraja godine to biti moguće i u Britaniji. Da je u još petnaestak država legalizovana istopolna zajednica. Da su se sve te zemlje suočavale s manjim ili većim protivljenjem donošenju ovakvih zakona, ali su imale sreću da imaju elite koje su prepoznale da je načelo jednakosti građana pred zakonom bitnije od nečijih verskih ili ličnih ubeđenja druge vrste.

Šta još ne zna Omerović? Opijen vlašću, nije svestan da je i sam pripadnik manjine i da živi u zemlji u kojoj većina nije „zaljubljena“ u svoje manjine, ma šta ih činilo drugim. Radikalno svetosavlje i ekstremna desnica kojima ide uz dlaku navodnom zaštitom Srbije od toga da postane poligon za isprobavanje zakona EU rado bi i njega „ukinuli“ zajedno s idejom o gej braku. Može li omnipotentni Omerović da zamisli kako bi ova zemlja izgledala i gde bi on sam danas bio da su slušani glasovi koji su „upozoravali“ da „ne smemo zbog Evrope puštati manjine da vršljaju“?

19 comments

  1. Властимир

    Одустајем од слања обећаног мејла! Знам да ће вам то јако тешко пасти, али након читања вашег текста, схватам да сте ви озбиљно плаћени, и то по озбиљном ценовнику! Вас може разуверити (или уверити у супротно) само неко ко вам да више новца. Ја на жалост нисам толико богат! Успут не заборавите да поздравите Наташу! Пуно мислим на њу!

    Sviđa mi se

  2. Властимир

    Не, већ немам намеру да трошим време на писање текста који нећете ни прочитати, а сходно вашем плаћеничком ангажману, нисам баш ни солвентан да вас у нешто убеђујем.

    Sviđa mi se

    • Izvinite, rekli ste „naučni dokazi“. Nije mi ni palo na pamet da vi treba da pišete tekst. Naučne tekstove obično pišu naučnici i objavljuju tamo gde se naučni radovi inače objavljuju. Očekivala sam pdf nekog naučnog rada ili link do istog. Nemojte vi o novcu, molim vas.

      Sviđa mi se

  3. Властимир

    Вама пуно ствари не пада на памет, док, с друге стране, заиста вам свашта пада на исту ту памет. Просто, ви сте свакако једна веома болесна особа, са веома добром платом!

    Sviđa mi se

  4. Властимир

    Видим да сте обучавани у истим камповима, друже Ма(р)кс!

    Sviđa mi se

    • Kada vam mutljavine i poluistine nisu prošle prešli ste na vređanje, jedino za šta ste izgleda stvarno obučeni, u kampu ili već, sami najbolje znate gde. A od fizike, hemije i elementarne logike pokazaste jedino da nemate ni elementarno vaspitanje

      Sviđa mi se

      • Властимир

        Елементарно васпитање налаже представљање у јавности под својим именом. Ви, верујем, имате пуно разлога да кријете свој идентитет, а то такође спада у корпус елементарног кућног васпитања, које вам је некако промакло у годинама вашег одрастања, разуме се, уколико сте уопште одрасли!

        Sviđa mi se

        • Za razliku od vas – neiscrpnog izvora logike, ja i jesam punim imenom i prezimenom ovde, registrovan 😉

          Sviđa mi se

          • Властимир

            Ја видим, Max Q, а кад сте регистровани и под којим именом нити видим нити ме интересује. Све што видим је клиначки псеудоним (то је вероватно да би сте оставили снажнији утисак)!

            Sviđa mi se

          • :applause:

            Sviđa mi se

  5. Властимир

    Драгане, како знате какав мејл сам требао да напишем? Ех, друштво се нашло, запричало се!

    Sviđa mi se

    • Dragan

      Izvinite, imao sam neka kućna posla…
      Elem…
      Na članku o cenovniku crkvenih usluga ste napisali

      “ Властимир
      28. maj 2013. u 13:50
      Odgovor

      Ја не знам за такву уредбу, једино што знам је да такве и сличне уредбе, постоје у Грчкој. Тамо је свештеник поштован, какав год он био, и са каквим год он био страстима!
      Ја могу чак и наључно да вам образложим, чак и докажем да Он постоји, али да ли сте ви спремни за такав доказ?“

      “ Властимир
      28. maj 2013. u 15:20
      Odgovor

      Па ја бих вам изнео тај доказ, ако ми дате свој мејл, ово није баш згодан медиј за дугачке текстове. Него, јесте ли ми поздравили Наташу?“

      Sviđa mi se

  6. Властимир

    Драгане, желео бих да верујем у вашу добру намеру, зато ми пошаљите ваш мејл, и радо ћу вам одговорити! stovlic@gmail.com

    Sviđa mi se

  7. Treba traziti njegovu ostavku.Postavljen je kao pripadnik manjine(nacionalne) da srbija pokaze da je tolerantna..on koji treba najvise da razume, brani ljudska prava cuti i ima izgovore razna.SRAMOTA! Molim te da aktivirate NVO sektor po tom pitanju, ako je neko presednik skupstinskog odbora za ljudska i manjinska prava ne moze da gleda na iste iz svog licnog ugla da li je musliman i sta njegova partija kaze nego treba da gleda sta su univerzalna ljudska prava. Dok nam takvi brane ljudska prava veci neprijatelji tih istih prava nisu nam ni potrebna. To je kao sukob interesa u politici ili biznisu..hvala

    Sviđa mi se

  8. igor ljubin.....

    Bravo za tekst! Odlično!
    Međutim, pripadnici gej zajednice moraju mnogo više da se usmere na razuveravanje ljudi punih stereotipa da je seksualno opredeljenje u rangu osnovnih ljudskih prava, i da gej ljudi nikog ne ugrožavaju. Možda neočekivano, ali filozofija (primenjena etika) o tome puno ima da kaže, a poneke knjige su se pojavile i kod nas. Takve rasprave nisu lake, ali za njima nema ni potrebe – jednostavno je dovoljno ukazati na elementarne činjenice, jer čak ni to u ovoj primitivnoj zemlji nije poznato.
    U filozofiji je odavno zaključeno da ne postoje nikakvi razumni prigovori gej braku, niti usvajanju dece, mada je ovo drugo ono što izaziva prave polemike – kod nas je to posebno komično, kad vidimo te, za decu zabrinute nacionaliste, koji su odjednom jako brižni i osećajni, a niko da ih pita šta su oni za decu Srbije ikada uradili: da li su negde volontirali, koliko daju u humanitarne svrhe, da li pomažu deci bez roditeljskog staranja, da li su ikada dali svoju staru, očuvanu odeću, deci koja nemaju ni odeću… Ali zašto da ih iko pita, pa to niko nije pitao ni crkvu, recimo kad je umrla devojka jer nije bilo novca za transplantaciju organa, a iz crkvenog trezora je baš tada ukradeno oko milion evra…
    Bilo pa prošlo, kao i uvek kod nas! Niko više i ne pominje…
    Važno je stalno isticati razumne i svima shvatljive činjenice (osim budalama) – da homoseksualnost odavno nije bolest (sad je to pitanje deo etike a ne medicine), da nema nikakvih dokaza da su deca koja odrastaju u gej porodicama na bilo koji način uskraćena, da gej brak nije neprirodan, jer je onda i sam brak neprirodan (šta je kriterijum za prirodno?!), i tako dalje. Ujedno, ovo nisu pitanja o kojima crkva ima bilo šta da kaže, ne samo zato što je i ona puna homoseksualaca (a vidimo da ima i ozbiljnih pedofila, bedna država ništa ne preduzima), već zbog vrlo proste činjenice: ako je bog stvorio sve, onda je stvorio i gej ljude, i onda ih ostavite na miru, glupaci!!!
    Inače, ako isticanje ovih činjenica uvek izostane, a pojavljuje se stalno pozivanje na nekakve zakone, i stalno isticanje parade, kao da je ona najvažnija (mada je vrlo važna), priglupi deo stada zaključuje da se radi o nekakvom hiru, koji nema nikakav smisao, pa onda vređa njihova besmislena verska osećanja, ili ugrožava njihovu decu.
    Prvo zato idu nesporne i neoborive činjenice, pa zakoni, pa parada i slično, pa registrovane zajednice, pa brak, pa usvajanje dece. A pre svega toga izjašnjavanje, bez aklamacije – da li hoćemo razum, ili primitivnu tradiciju, koju ne razumeju čak ni oni koji je zdušno brane, i zavaravaju se da po njoj žive…

    Sviđa mi se

  9. Dokonik

    Ne razumem fenomen homofobije. Sta se to mrzi i cega se to covek boji. Cak nema veze ni sa logikom. Najveci protivnici Homoseksualaca su muskarci. To je prva nelogicnost. Jer muska homoseksualnost najvise pogadja zene. Oni najkreativniji, najmastovitiji, najpazljiviji medju muskarcima su homoseksualci. Kakav gubitak za zenski rod. I kakav dobitak za balkanskog kromanjonca koji se resio najostrije konkurencije za zenku bez da se za to pomucio. Pravi super-muskarac bi pozeleo da su svi ostali muskarci homoseksualci pa da ima sve zene samo za sebe. To je logika. Homofobi se boje da ce se njihovo grljenje muskih prijatelja i ljubljenje istih u pijanom stanju, ne daj boze protumaciti kao pederluk. A onda i ta potreba da se jasno definisemo kao super-hetero muzjaci. Ko bi znao da smo mi bas pravi muskarci kada ne bi isli da tucemo pedere. Jer o kome god se radilo, uvek se radi o nama.
    To je sto se tice logike, a jos manje mi je jasno kada pocnem da razmisljam o ljudskim pravima. O pravima svakog pojedinca da bude ono sto zeli i da oseca ono sto oseca i da voli onog koga voli i da veruje u ono sto veruje, da jede ono u cemu uziva, da bude svoj. Kako cu to pravo traziti za sebe ako ga ne dam drugome.

    Sviđa mi se

Ostavite komentar